Expert DC firmy GENDEX


Usprawnienia takie jak Quickset panel ułatwia wybieranie programów bez odchodzenia od głowicy. Zaprogramowane nastawy dla grup zębów.Wyraźny obraz zapewnia ognisko 0.4mm które pozwala uzyskać wyraźniejszy obraz w porównaniu do typowych aparatów z ogniskiem 0.7 mm. Przystosowany do pracy z czujnikami elektornicznymi (visualix eHD), lub szeroką gamą klisz Gendex expert DC to sprawdzone technologie wraz z najnowszą elektroniką. Ten nowy kierunek dostarcza wiele korzyści dla twojej praktyki: krótsze czasy ekspozycji, zredukowanie promieniowania, uzyskanie obrazu o bardzo wysokich parametrach.Najnowszej generacji aparat do zdjęć punktowych.

Czytaj więcej

 

Pierwsze implanty

Wiedza i Życie nr 4/1998
Artykuł pochodzi z „Wiedzy i Życia” nr 4/1998

Już starożytni Rzymianie… zwykło się zaczynać porządne wypracowanie z historii czegokolwiek. Nikt nie próbowałby wykorzystać takiej preambuły, opisując historie implantów zębowych, które nawet jeszcze dziś są kontrowersyjne. Tymczasem dowiadujemy się, że grupa antropologów francuskich, grzebiąc w galo-romańskiej nekropolii Chantambre (Essonne, Francja), znalazła czaszkę ponad 30-letniego mężczyzny z dobrze zachowanym implantem górnej piątki. Sztuczny ząb przedtrzonowy został starannie na miarę wykuty z żelaza przez kowala. Operację przeprowadzono prawdopodobnie dość wcześnie po utracie oryginalnego zęba, a implant świetnie zintegrował się z kością szczęki, co uwidoczniło się na zdjęciu rentgenowskim.

Analiza chemiczna wykazała znaczne utlenienie sztucznego zęba, które nastąpiło już po pochówku. „Pacjent” zmarł co najmniej rok po implantacji, ale nic nie wskazuje na to, że z powodu zabiegu, który wówczas być może był już stosowany rutynowo.

Tak więc początki implantacji sztucznego uzębienia trzeba zatem przesunąć o 19 stuleci, co niewątpliwie wbije w dumę Francuzów. Chyba że, prześwietlając mumie egipskie, ktoś odnajdzie jeszcze starsze ślady działalności starożytnych stomatologów.

/”Nature”, 6662/ 1998/

 

Biała herbata chroni zęby

O dobroczynnym wpływie herbaty na nasze zdrowie naukowcy niejednokrotnie donosili w wynikach swych badań. Ostatnie wskazują na to, że najkorzystniejszy wpływ dla naszego zdrowia wykazuje biała herbata. Powstaje z liści i nierozwiniętych pąków zbieranych wczesną wiosną.

Nie zostaje poddana żadnym procesom poza suszeniem.
Do jej produkcji zbiera się tylko pączek oraz pierwszy i drugi listek wierzchołkowy.
Zbierana jest ręcznie raz do roku.
Jest najbogatszym źródłem polifenoli i antyoksydantów ze wszystkich herbat (trzykrotnie większe niż zielona herbata), dlatego też można ją uznać za napój o właściwościach antyrakowych. Biała herbata oddziałuje wzmacniająco na system immunologiczny człowieka.
Wyniki ostatnich badań wskazują również na fakt, że jest doskonałym sposobem pozwalającym zapobiegać rozwojowi płytki nazębnej, a co za tym idzie także próchnicy. Protekcyjne działanie względem uzębienia, należy przypisywać niewielkiej ilości naturalnych fluorków, jakie dostarcza biała herbata. Pomaga ona także zwalczać halitosis.

Białej herbacie przypisuje się także działanie kardioprotekcyjne, normalizujące ciśnienie tętnicze krwi, profil lipidowy, a także poprawę gęstości kości i funkcji ochrony skóry.
Picie białej herbaty pozwala zwalczać bakterie i wirusy wywołujące infekcje gardła, zarówno bakteryjne jak i wirusowe.
Zwiększają się zatem szanse na to, że w najbliższym czasie wyciąg z herbaty stanie się składnikiem płukanek i past do zębów.(mz)

na podstawie: dentistry.co.uk

 

Borówka, jeżyna i papaja w walce z rakiem jamy ustnej.

Jak wykazały najnowsze badania naukowców z Hong Kongu, owoce takie jak borówka amerykańska, jeżyna oraz rosnąca m.in. w Ameryce Środkowej papaja mogą zostać zaprzężone do walki z nowotworami jamy ustnej.

Wyniki badań naukowców z uniwersytetu w Hong Kongu, ogłoszone w brytyjskim piśmie Journal of Cancer Research („Badania nad Rakiem”), wykazały, że związki lupeolu, kwasu salicylowego zawartego w owocach nie tylko zapobiegają rozwojowi komórek rakowych, ale także redukują rozmiar nowotworu trzy razy szybciej niż cisplatyna konwencjonalny lek stosowany w leczeniu.
Związek kwasu salicylowego działa w ten sposób, że blokuje naturalną proteinę zwaną NFkB, odpowiedzialną za rozwój komórek, w tym nowotworowych.
Dyrektor naczelny Brytyjskiej Fundacji Zdrowia Stomatologicznego (BDHF), dr Nigel Carter powiedział: „Wiemy, że zdrowa dieta, składająca się w piątej części z owoców i warzyw, może znacznie zmniejszyć ryzyko pojawienia się nowotworu jamy ustnej.
Jednak doniesienia, że niektóre owoce mogą być pomocne w walce z rakiem u osób, u których nowotwór już się rozwinął są dla nas prawdziwym odkryciem”.

„Prawdą jest” – kontynuuje dr Carter – „że badania są wciąż w fazie wstępnej. Jednak przyjmuje się, że związki lupeoplu – kwasu salicylowego, zawarte w takich owocach jak borówka amerykańska, jeżyna, papaja czy czarna porzeczka mogą być bardziej efektywne niż tradycyjne leki przeciwdziałające rozwojowi komórek rakowych jamy ustnej.”

Dr Carter dodał: „W Wielkiej Brytanii świadomość zagrożeń związanych z rakiem jamy ustnej jest zatrważająco niska. Co czwarty Brytyjczyk nawet nie słyszał o tej chorobie, a połowa Wyspiarzy nie jest świadoma podstawowych czynników ryzyka jakimi jest palenie tytoniu i nadużywanie alkoholu.”

„Rak jamy ustnej w samej tylko Wielkiej Brytanii zabija jedną osobę co pięć godzin, a każdego roku liczba nowych zachorowań jest coraz wyższa. Jednakże w przypadku wczesnego wykrycia, szanse na uratowanie pacjenta wzrastają z 1:2 do 9:10.” (th)

źródło: dentistry.co.uk

 

Stomatologia estetyczna sprzed tysiąca lat.

Tradycja złotych zębów sięga tysiąca lat wstecz. Ślady takiego ozdabiania uzębienie odnaleziono w Birmie.

Tamtejsi wieśniacy z okolic Mandalay znaleźli niezwykły szkielet z zębami pokrytymi złotą folią. Wypełniała ona wywiercone cienkim świdrem w przednich zębach płytykie zagłębienia.

Halin, położone 50 km na północ od Mandalay, to część starożytnego szlaku handlowego pomiędzy Chinami i Indiami. W tradycji chińskiej zachowały się wzmianki o barbarzyńskich plemionach zwanych ‚Złotozębymi’, zamieszkujących rejon między Birmą i obecną chińską prowincją Yunnan.

Dekorowane złotą folią zęby to najwcześniejszy zachowany ślad zabiegów dentystycznych ze środkowo-wschodniej Azji. Zabieg wiercenia otworów w zębach i wypełniania ich folią musiał być niezwykle bolesny. Archeolodzy przypuszczają, że pacjenta znieczulano …alkoholem. W Halin odkryto urządzenia do ich destylacji.

(na podstawie: Archaeology)

 

Kawa zapobiega próchnicy?

Kawa ma właściwości przeciwbakteryjne oraz skutecznie zapobiega osadzaniu się na zębach bakterii powodujących próchnicę – do takich wniosków doszli włoscy naukowcy.
Roztwory kawy zapobiegają przywieraniu do zębów bakterii dzięki pewnym cząsteczkom, zawartym w kawie naturalnej lub powstałym w trakcie wypalania.
Takie wnioski wysnuła Gabriella Gazani z Uniwersytetu Pavia, która wraz ze współpracownikami przez wiele miesięcy analizowała próbki palonej oraz świeżej kawy z różnych krajów.
Podczas testów okazało się, że kawa rozpuszczalna silniej niż kawa mielona zwalcza bakterie wywołujące próchnicę. Wyniki badań kawy kofeinowej i bezkofeinowej wydają się wskazywać, że właściwości przeciwbakteryjne nie zależą od obecności kofeiny w tym popularnym na całym świecie napoju -orzekli naukowcy.
Twierdzą oni, że najbardziej odpowiedzialny za takie właściwości kawy może być rozpuszczalny w wodzie składnik kawy, współdecydujący o zapachu i smaku napoju.
Choć wyniki badań wydają się zachęcające, sami badacze podchodzą do nich ostrożnie, podkreślając, że właściwość antybakteryjna kawy wymaga dalszych badań.
Niemniej można wysnuć hipotezę, że kawa może być skuteczna w zwalczaniu próchnicy, która stała się chorobą cywilizacyjną – stwierdzili włoscy naukowcy.

źródło: Dziennik Łódzki

 

Jaki odcień mają moje zęby?

Stomatologia nie zna jednego standardowego systemu oceny i określania koloru zębów. Według badań naturalna, prawidłowa barwa zębów waha się od białej poprzez szaroniebieską do żółtawo-kremowej. Zależne to jest od stopnia mineralizacji tkanek twardych zęba. Zęby ze szkliwem żółtawym są odporne na próchnicę o wiele bardziej niż szkliwo zębów białych. Również szkliwo zębów mlecznych, o barwie szaroniebieskiej jest bardzo podatne na próchnicę.

Nie ma też precyzyjnej odpowiedzi na pytanie, jaką biel zębów można osiągnąć, ponieważ wszystko zależy od indywidualnej sytuacji danej osoby.

Jakie czynniki mają wpływ na kolor zębów?

Niektórzy od urodzenia mają zęby bardziej żółte niż inni. Inni z kolei mają zęby, które żółkną wraz z wiekiem. Istnieje również wiele czynników, które mogą mieć wpływ na Twój naturalny kolor zębów. Przyczyny przebarwień mogą być następujące:

Przyczyny ogólne:

  1. Przebarwienia tetracyklinowe, powstają po zadziałaniu antybiotyków z tej grupy na zawiązki zębów mlecznych lub stałych. Objawiają się w postaci żółtych, żółto-brązowych, brązowych lub szarych plam na zębach dzieci, u których stosowano taką kurację w pierwszych siedmiu latach życia lub których matkom podawano te leki w okresie ciąży. Mechanizm powstawania tego typu przebarwień polega prawdopodobnie na łączeniu cząsteczki tetracykliny z wapniem i odkładaniem takiego kompleksu głównie w zębinie. Są to przebarwienia trudne do wybielenia.
  2. Fluoroza – jest chorobą zębów związaną z nadmierną podażą fluoru w organizmie, podczas tworzenia szkliwa i mineralizacji zębów. Stężenie fluoru przekraczając 1,5 mg/litr powoduje początkowo utratę połysku i przeźroczystości szkliwa. Następnym etapem fluorozy jest powstawanie na powierzchni szkliwa kredowobiałych, a następnie brunatnych plam.
  3. Niedostateczna higiena, dieta, używki.
  4. Zaniedbania w codziennej higienie jamy ustnej, palenie papierosów, picie dużych ilości kawy, gorzkiej herbaty oraz spożywanie pokarmów np.: pomidorów, ziemniaków. Zła higiena jamy ustnej powoduje również powstawanie płytki nazębnej, która sama w sobie bezbarwna ułatwia reakcje pomiędzy substancjami chemicznymi, których produkty są widoczne na powierzchni zębów. Jest to grupa przebarwień dość łatwo ulegająca wybieleniu.
  5. Przebarwienie związane z wiekiem.
  6. Ciemniejszy kolor zębów związany z wiekiem pacjentów jest wynikiem przebarwień zewnętrznych oraz cieńszego i bardziej przeziernego szkliwa. Zęby przybierają barwę od żółtej do brązowej oraz jeszcze ciemniejszą.
  7. Choroba hemolityczna noworodków.
  8. Porfiria wrodzona.
  9. Ostre choroby gorączkowe.

Przyczyny miejscowe:

  1. Próchnica zęba. Zęby przybierają barwę żółtawą lub brunatną.
  2. Miazga w rozpadzie zgorzelinowym. Korona przybiera barwę szarą. Dzieje się tak w wyniku rozkładu produktów krwawienia w kanalikach zębinowych.
  3. Martwa miazga w jamie zęba (po leczeniu kanałowym lub po urazie).
  4. Niektóre leki i materiały stosowane do wypełnień kanałów korzeniowych.
  5. Urazowe uszkodzenie zawiązków zębów. Przebarwienie zębów stałych głównie siekaczy. Niesymetryczne rozmieszczenie zmian.

Czy wybielać zęby?

Jeżeli odczuwamy taką potrzebę – tak. Przebarwień powierzchniowych można pozbyć się w gabinecie stomatologicznym, gdzie lekarz lub higienistka stomatologiczna przy pomocy narzędzi ręcznych, gumek szczoteczek i past polerujących, ultradźwięków i piaskarki podczas jednej wizyty może usunąć kamień i osad nazębny.

Osobnym zagadnieniem jest wybielanie zębów, polegające na zmianie ich rzeczywistej barwy i stopnia odbijania światła. Metody i preparaty dopuszczone do użytku są w pełni bezpieczne. Nie niszczą struktury szkliwa, czy zębiny.

Poza chęcią poprawy naturalnego koloru zębów istnieją rzeczywiste powody, dla których zabieg wybielania może mieć wpływ na sukces lub niepowodzenie w życiu osobistym lub zawodowym. Zmiana koloru może poprawić pewność siebie oraz poczucie własnej wartości. Odmłodzenie własnego wyglądu uzyskane po zabiegu wybielania jest często powodem wybielania przed szczególnymi okazjami, jak ślub czy rozmowa kwalifikacyjna.

Wybielanie zębów można przeprowadzić prawie u każdej osoby, u której pojawiły się zęby stałe. Najlepiej po 18 roku życia.

 

Żucie gumy może powodować ból głowy.

Czy na opakowaniach gumy do żucia, jak na papierosach, nie należałoby zamieszczać ostrzeżenia?

Na przykład takiego: ‚Żucie gumy może być przyczyną bólów twarzy i głowy’.
Na przewlekłe bóle głowy skarży się coraz więcej ludzi. Sygnalizują to nie tylko lekarze, do których trafiają pacjenci z migreną, lecz również aptekarze wydający bez recept środki przeciwbólowe.
– Zaburzenia w stawach skroniowo-żuchwowych spowodowane banalnym zaciskaniem zębów lub nawykowym żuciem gumy, zwłaszcza w połączeniu z próchnicą i brakami w uzębieniu, powodują przemieszczenie krążków stawowych – wyjaśnia prof. Kleinrok.
– Jest to zjawisko podobne do wypadania dysku w kręgosłupie, tylko że dolegliwości dotyczą najczęściej twarzy, głowy, oczu, uszu, a nieraz mogą być umiejscowione również w obrębie szyi, karku i ramion…

To wybrane fragment obszernego artykułu Pawła Walewskiego. Artykuł ukazał się w Polityce w 2004 r.